Wednesday, October 6, 2010
မႏၱေလးငပိခ်က္
ေရးသူ- လူထုေဒၚအမာ
အေမနဲ႔ ညီအစ္မလိုခင္တဲ့ မိမိတေယာက္ အေမ့ဆီမေပၚ လာတာ ၾကာလွျပီ။ တေန႔ကမွ သူေရာက္လာတယ္၊ ဒါနဲ႔ အေမ က "မိမိလည္း မလာတာ ၾကာလွၿပီေနာ္။ ေနလို႔ေတာ့ ေကာင္းရဲ႔ လား" လို႔ ေမးၾကည့္ေတာ့ မိမိက-
"ေနေကာင္းပါတယ္ မအမာရယ္။ တေန႔ တေန႔လည္း အား ရတယ္မ႐ွိဘူး။ မီးဖိုေခ်ာင္က ထြက္ရေတာ့ ဆန္ေ႐ြးရတာလိုလို။ အဝတ္ေလွ်ာ္ရတာလိုလိုနဲ႔ ညေန ခ်က္ခ်ိန္ျပဳတ္ခ်ိန္ တိုင္သြား ျပန္ေရာ၊ ဒါနဲ႔ မမဆီ မလာျဖစ္တာ။ ကိုယ့္မွာလည္း မမမာေျပာတဲ့ ပစ္တိုင္းေထာင္႐ုပ္က ႀကဳိး႐ႈပ္တဲ့လူမ်ိဳး မဟုတ္လား" တဲ့။
မိမိက အပ်ိဳႀကီးပါ။ အသက္ ၆ဝ ေက်ာ္ပါၿပီ၊ ဒါေပမယ့္ ညီမက ေမြးထားတဲ့ တူေတြ တူမေတြ ေျမးေတြကို ၾကည္ၾကည္ျဖဴျဖဴ ေန႔တိုင္း ခ်က္ျပဳတ္ေကၽြးေနတဲ့ အပ်ိဳႀကီး၊
'မမမာႏွယ္ သံေယာဇဥ္ဆိုတာ ကိုယ္က တြယ္ထားတာ ပါ၊ သူတို႔က မတြယ္ပါဘူး၊ ကိုယ္က တေယာက္တည္းသမား ဆိုေတာ့ ငါ့မွာ ႀကီးလာရင္ ေဆးေပးမီးယူေလးေတာ့ ေသြးထဲသား ထဲ႐ွိဦးမွ ဆိုၿပီး ညီမေမြးတာေတြထဲက တေယာက္တေလ ထြက္ လာႏိုးႏိုး ေမွ်ာ္ကိုးျပီး သူတို႔နဲ႔ ေပါင္းသင္း။ သူတို႔နဲ႔ အေဖာ္လုပ္ ၿပီး ကိုယ့္အိတ္ထဲက စိုက္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ ေကၽြးေမြးျပဳစုေနတာပဲ မမမာရဲ႔၊ တကယ္တမ္းက်ေတာ့ ကိုယ့္ဆိုးမ်ိဳး ခံမယ့္ဟာလည္း ထြက္မယ့္ပံု မေပၚပါဘူး"တဲ့၊
မိမိက ဆံုးသြား႐ွာတဲ့ စာေရးဆရာမ ေဒၚမာလာ လိုပါပဲ၊ ေဒၚမာလာလည္း အစ္ကိုက ေမြးတဲ့ တူမေတြကို သမီးလုပ္ျပီး တသက္လံုး အိတ္စိုက္ ခ်က္ျပဳတ္ ေကၽြးေမြးသြားတာပဲ၊
မိမိက စကားဆက္ပါေသးတယ္၊
"မမာရယ္ ဒီေကာင္ေတြဟာ သနားေတာ့လည္း သနားစရာပဲ၊ သူတို႔ဘာမွ မခံစားဖူး႐ွာဘူး၊ ကၽြန္မက ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မွ်င္ငပိနဲ႔ ငါးပိခ်က္ ခ်က္ေကၽြးတာ။ ငါးပိခ်က္က ၿမိန္လိုက္တာဆိုၿပီး ေခါင္းမေဖာ္ဘူး။ စားလိုက္ၾကတာ၊ ဒီလို မစားလို႔လည္း မရဘူးေလ။ မုန္႔ဖိုးက အစိတ္သံုးဆယ္မကုန္ဘဲ လွလွ စားရတာမွ မဟုတ္တာ၊ ဒီေကာင္ေတြ မမမာတို႔ ကၽြန္မတို႔ ဟိုအရင္က ခ်က္စားခဲ့တဲ့ ငါးပိခ်က္မ်ိဳးနဲ႔မ်ား ခ်က္ေကၽြးလိုက္ရရင္ စားပိုးနင့္ျပီးေတာင္ ဒုကၡ ျဖစ္ေလာက္ရဲ႔...."
"ကၽြန္မတို႔ အေဖရတဲ့ လခကေလးနဲ႔ ကၽြန္မ တို႔မိသားစုမွာ သိတ္ႀကီးေတာ့ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာေတြ မစားႏိုင္ခဲ့ပါဘူး၊ ဒါေပမယ့္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းကေလးနဲ႔၊ မႏၱေလးငပိခ်က္ကေလးနဲ႔ ခရမ္းသီး မ်က္မျမင္ကေလးေတြ ျပဳတ္တို႔လို႔။ ေဒၚဂံုးပဲစိမ္းေၾကာ္ကေလးနဲ႔ဆို သိပ္စားလို႔ေကာင္းတာပဲ၊ ခုေခတ္ေတာ့လည္း အဲဒီ ငပိခ်က္မ်ိဳး ျမင္ရဖို႔ မ႐ွိပါဘူး" တဲ့၊
မိမိေျပာခါမွ ေမ့ေတာင္ ေမ့ေနျပီျဖစ္တဲ့ မႏၱေလး ငါးပိခ်က္ကေလးကို အေမက ျပန္သတိ ရမိတယ္၊
ဟိုတုန္းက တေကာင္ကို ငါးပိႆာ။ ေျခာက္ပိႆာထက္မနည္းတဲ့ ငါးျမင္းႀကီးေတြ ေခါင္းျဖတ္ျပီး ငါးပိလုပ္ထား။ စဥ့္အိုးႀကိးေတြနဲ႔ သိပ္ၿပီး ဆားရည္စိမ္ထား။ ေရာင္းခါနီးမွ စဥ့္အိုးထဲက ဆယ္ျပီး ခုတ္ ေရာင္းတဲ့ ငါးျမင္း ငါးပိတစ္ကေလး တဆယ္သား ဝယ္ရင္ ခ်က္ေလာက္တယ္၊ ဝမ္းပ်ဥ္းသားဆိုရင္ အဆီေတြနဲ႔ ဝင္းလို႔။ ငါးပိတစ္ကလည္း ေမႊးေနတာ၊ ေစ်းက တပိႆာမွ ၄ က်ပ္ ၅ က်ပ္ရယ္၊
အဲဒီ ငါးပိကို ပုစြန္ကင္ကေလး ဖဲ့ထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ခ်က္။ နံနံပင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ကေလးအုပ္ျပီး အရည္ကေလးနဲ႔ ခ်က္တာေလ၊ ငါးပိ ခ်က္ဆိုေပမယ့္ ငါးပိကလည္းေကာင္း။ ပုစြန္ကင္ေတြက လည္း ခ်ိဳေတာ့ ငါးပိခ်က္ ငန္ပံုခ်ိဳပံုက ပါးစပ္ထဲ သိပ္အဆင္ေျပတာေပါ့၊ ေအာက္အရပ္ကစားတဲ့ ငါးပိရည္ကို အေမတို႔ အညာသူေတြက သိပ္မစားတတ္ဘူး။ ဟိုတုန္းက၊
ပုစြန္ကင္ဆိုတာ ပုစြန္တုပ္ေတြကို အၿမီးစ ကေလးခ်န္။ အခြံေတြခြာ ေခါင္းေတြျဖဳတ္ျပီး အသားခ်ည္းကို ဝါးတံစို႔ ၂ ေခ်ာင္းနဲ႔ သီထိုးၿပီး က်ပ္တင္ထားတာဆိုေတာ့ က်ပ္ေစာ္ကေလး ေမႊးေနတာက တမ်ိဳး။ ပုစြန္က ခ်ိဳတာက တမ်ိဳးေပါ့၊ အဲဒီ ပုစြန္ကင္ေတြဟာ ေအာက္အရပ္ မိုးကုန္ေတာ့မယ္။ သီတင္းကၽြတ္ၿပီ ဆိုရင္ေပၚၿပီ၊ မႏၱေလးက ငါးပိ ငါးေျခာက္ဆိုင္ေတြေပၚ ေရာက္လာၿပီ၊ အေမတို႔က စား႐ံုမက ကထိန္ခင္းေတာ့ ပေဒသာ ပင္ေတြမွာ ပုစြန္ကင္ေတြ ၾကက္ေျခခတ္ၿပီး ပေဒသာပင္လည္း သီးေသးတယ္၊ အေမတို႔ အညာမွာ ပုစြန္က ႐ွားတာကိုးကြဲ႔၊ အဲဒီေတာ့ ပုစြန္က်ပ္တင္ေျခာက္ကို အလြန္စံုမက္တာေပါ့၊ အဲဒီ ပုစြန္ကင္ေတြ ခုေခတ္ မႏၱေလးေစ်းေတြမွာ လံုးလံုး မျမင္ရေတာ့ဘူး၊
အေမတို႔က ပုစြန္ကင္ မရေတာ့တဲ့အခ်ိန္မွာ ငါးျမင္းငါးပိတစ္ ခ်က္ထဲကို ခ်ိဳေပ့ဆိုတဲ့ ဖ်ာပံုပုစြန္ေျခာက္ ၂ က်ပ္ခြဲသားေလာက္ အေကာင္လိုက္ ဆုပ္ထည့္လိုက္တယ္၊ ခ်ိဳေရာေပါ့ အဲဒီငါးပိခ်က္၊ ခုေတာ့ ဖ်ာပံု ပုစြန္ေျခာက္ေကာင္းေကာင္းက တပိႆာကို ၁၉ဝဝ က်ပ္တဲ့။ ၁၈ဝဝ က်ပ္တဲ့၊ ငါးပိခ်က္ထဲ ဆုပ္ ထည့္လိုက္ဖို႔ ေဝးလို႔ ဟင္းခ်ိဳအိုး ေပၚမွာေတာင္ မဝဲႏိုင္ဘူး၊ ဟင္းခ်ိဳအိုးဟာ မွ်င္ငါးပိနဲ႔ လူနဲ႔မတည့္ပါဘူး ဆိုတဲ့ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ (ဓါတ္ေဆး) နဲ႔ ခ်ိဳေနရတယ္ေလ၊
မိမိေျပာတဲ့ ခရမ္းသီး မ်က္မျမင္ေလးဆိုတာက ခရမ္းသီး သီးစေလးေတြကို ေခၚတာပါ၊ ကၽြန္းေတြ ကိုင္းေတြေပၚကို ျမစ္ေရႀကီးလာလို႔ ေရေတြတက္လာရင္ စိုက္ထားတဲ့ အသီးအပင္ေတြ အကုန္လံုးက ေရျမဳပ္ေတာ့မွာမို႔။ အ႐ြက္ေရာ။ အပြင့္ေရာ။ အသီးကင္းေရာ အားလံုး ဆြတ္ခူးၾကရတယ္၊ ခရမ္းခင္း ဟာ ႏွေျမာစရာ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း။ ငယ္ေသး ႏုေသးတဲ့ သီးကင္းကေလးေတြေပမယ့္ ခူးရတယ္၊ ဒါေလးေတြ ျပဳတ္ၿပီး ငါးပိနဲ႔ တို႔ျမဳပ္စားရေအာင္ ေစ်းမွာေရာင္းၾကတာ။ ခရမ္းသီး သီးကင္းေလးေတြကို ခရမ္းမ်က္မျမင္ လို႔ေခၚတာကြဲ႔၊
ေဒၚဂံုး ပဲစိမ္းေၾကာ္ဆိုတာကေတာ့ ကမၻာစစ္ႀကီးမျဖစ္ခင္ မႏၱေလးမွာ ပဲစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္ၿပီး ေဖာက္သည္ေပးတဲ့ အေၾကာ္သည္ႀကီး ေဒၚဂံုးဆိုတာ႐ွိတယ္၊ သူက စားေတာ္ပဲကို ေရစိမ္။ အေညႇာက္ ေပါက္ေအာင္ထားၿပီး မုန္႔မႈန္႔နဲ႔ အကၽြပ္ ေၾကာ္ေရာင္းတာ၊ သူ႔အေၾကာ္ႀကီးေတြက တခ်ပ္ဆိုရင္ ၃ လက္မခြဲ ေလာက္႐ွိတာ၊ အဲဒါ တရာကို ေဒၚဂံုးက ငါးမတ္နဲ႔ ေဖာက္သည္ေပးတယ္၊ လည္ေရာင္းမယ့္ အေၾကာ္သည္က တခု တျပားေရာင္းေတာ့ ငါးမတ္ဖိုးရင္းရင္ တက်ပ္ခြဲနဲ႔ တပဲရတယ္ေလ၊ အေၾကာ္သည္က 'ေဒၚဂံုးပဲစိမ္းေၾကာ္' လို႔ ပါးစပ္က ေအာ္ေရာင္းတာ၊ ဝယ္ၿပီး သံပံုးနဲ႔ဘာနဲ႔ ထည့္ထားရင္ ရက္ၾကာၾကာလည္း ခံတယ္၊ ႂကြပ္႐ြေနတာပဲ၊ ဒါေၾကာင့္ ေဘာ္ဒါေနတဲ့ ကေလးေတြဆီကို အိမ္ေတြက ဒီ ပဲစိမ္းေၾကာ္ ၂ဝ -၂၅ ဝယ္ျပီး ပံုးနဲ႔ထည့္ပို႔ေပး တတ္တယ္၊
မိမိေျပာမွ ေဒၚဂံုးပဲစိမ္းေၾကာ္ကို သတိရၿပီး ပုစြန္ကင္ ဆင္းတဲ့ ငါးျမင္းငါးပိတစ္ ခ်က္ကိုလည္း ျပန္စား ခ်င္လာတယ္၊
ဒါေၾကာင့္ "မိမိရယ္။ ႐ွင့္ဟာက ျပန္သတိရေတာ့ သြားရည္ယိုပါတယ္၊ ထားလိုက္ပါေတာ့။ လြမ္းစ မေဖာ္ပါနဲ႔ေတာ့" လို႔ ေျပာရတယ္၊
ဒါေတာင္ သူက မတန္ေသးဘူး၊ "ကၽြန္မတို႔ ငယ္ငယ္က ေစ်းထဲမွာ ပုစြန္ဆိုတာ ဧရာဝတီက ထြက္တဲ့ ျမစ္ပုစြန္ပဲ ႐ွိတယ္၊ အဲဒါက တပိႆာကို ၄က်ပ္- ၅က်ပ္မို႔ တခါတေလ အေဖ့တေယာက္စာပဲ ဝယ္ခ်က္ေကၽြးတယ္၊ တအိမ္လံုး မစားႏိုင္ဘူး၊ စစ္ၿပီးတဲ့ ကာလေရာက္ေတာ့ ရန္ကုန္ကလာတဲ့ ပုစြန္ဆိုၿပီး ေရခဲစိမ္ပုစြန္ေတြ ေသတၱာေတြနဲ႔ ေရာက္လာလို႔ ပုစြန္အမိ်ဳးမ်ိဳး ေစ်းေတြထဲ ေရာင္းလာတယ္၊ ေၾကာ့ပုစြန္တဲ့။ က်ားပုစြန္တဲ့။ ဆတ္ထုပ္တဲ့၊ အဲဒါ ပုစြန္ ေၾကာ့ကေလးေတြ တပိႆာကို ၆ က်ပ္ေလာက္က စၿပီး ေရာင္းလာတာ။ ၂ဝဝက်ပ္ ေစ်းထိ ေစ်းထဲမွာ ျမင္ရေသးတယ္၊ ဒီေနာက္ေတာ့ လံုးဝ မျမင္ရေတာ့ဘူး၊ ျမစ္ ပုစြန္ကေတာ့ ကေန႔ ေစ်း တပိႆာကို ၁၂ဝဝ က်ပ္ -၁၅ဝဝ က်ပ္ေစ်း " တဲ့၊
"ကၽြန္မတို႔လိုဟာေတြက ထမင္းပြဲမွာ ပုစြန္ေစာ္ မနံႏိုင္ပါဘူး မမမာရယ္" တဲ့၊ သူက ပုစြန္ စကားေျပာလာ ျပန္တယ္၊
ပါးစပ္ဆိုတာကလည္း အခက္သား။ စားေနက် မစားရတာဆိုရင္ လွ်ာက လြမ္းတယ္ထင္ပါရဲ႔။ ဟုတ္ ပါရဲ႔ေနာ္ဆိုၿပီး သတိရလာေရာ၊ ႐ွင္ ဒီေန႔ ဘာဟင္း နဲ႔ စားခဲ့သလဲလို႔ မိန္းမခ်င္းေျပာတတ္တဲ့ အလႅာပ သလႅာပကို ပါးစပ္ကထြက္မိ ေမးမိေတာ့ဦးမလို႔။ ေမးလိုက္မိရင္ မမမာက စျပန္ပလား ဆိုၿပီး ႐ွား႐ွားပါးပါး ဝယ္ျခမ္းစားရ တာေတြ သူက ဇာတ္စံုခင္းလိမ့္ ဦးမယ္၊ ဒါေၾကာင့္ စကားစျပတ္ေအာင္လို႔-
"ကပိုင္မွာ ရဟႏၱာေပၚေနသတဲ့။ မိမိေရာက္ ေသးသလား" လို႔ ေမးလိုက္ေတာ့ "မေရာက္ႏိုင္ပါဘူး မမမာရယ္။ ေပၚတဲ့ ရဟႏၱာက ကၽြန္မတို႔ ၀ဋ္ ဒုကၡေတြ ကယ္ႏိုင္မယ္ဆိုလည္း အေကာင္းသား။ ခုေတာ့ သြားစရာလည္း ကားမ႐ွိပါဘူး။ သူမ်ားဆီက တဆင့္စကားပဲ နားေထာင္လိုက္ေတာ့မယ္" လို႔ ေျပာၿပီး ထမင္းခ်က္ခ်ိန္တိုင္လို႔တဲ့ ႏႈတ္ဆက္ၿပီး ျပန္ ပါေလေရာ၊
လူထုေဒၚအမာ
ကလ်ာမဂၢဇင္း။ အမွတ္ ၁၄၄။ ၁၉၉၄ ၾသဂုတ္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
အကုိေရ အဲဒါမ်ဳိးတခါမွ မစားဘူးဘူး...
အကိုေရ စားခ်င္လိုက္တာေနာ္ တစ္ခါေလာက္ေတာ့ စားခ်င္တယ္၊ အဲဒီလိုမ်ိဳး ငပိရည္ ရွိတယ္ဆိုလဲ အခုမွသိရတာ၊ အခုခတ္မွာ မွန္းသာေမွ်ာ္ေပါ့ေနာ္၊
Post a Comment