Tuesday, May 5, 2009

ခြပ္လိုက္ၾကစို႔သူငယ္ခ်င္း- ခ်က္လက္ဖက္ရည္လာၿပီ
ေရးသူ-အီၾကာေကြး



[မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ မိုးေ၀မဂၢဇင္း၊ လ ၂၀၀ ျပည့္အထူးကို ေကာက္လွန္လိုက္တာ၊ ဆရာႀကီးေကြး ေဆာင္းပါးေလး ျပန္ဖတ္မိတာ၊ စိတ္ေတြက ဟိုး အႏွစ္ႏွစ္ဆယ္ေက်ာ္ ျပန္ေရာက္သြားတယ္။
တေလာတုန္းက ျပည္တြင္းက သူငယ္ခ်င္းတေယာက္နဲ႔ စကားစပ္မိလို႔ ဗမာျပည္မွာ လက္ဖက္ရည္တခြက္ ဘယ္ေလာက္လဲ ေမးၾကည့္လိုက္တာ တခြက္ က်ပ္ ၃၀၀ တဲ့။ အား..ပါး..။
ခု လက္ဖက္ရည္တခြက္ဖိုးက တို႔ RIT မွာ ေက်ာင္းတက္တဲ့ ၁၉၇၀ ေလာက္က လက္ဖက္ရည္ဆိုင္တဆိုင္ သားသားနားနား တည္လို႔ရပါလား- လို႔ေျပာလိုက္မိတယ္။ အဲဒီတုန္းက လက္ဖက္ရည္ တခြက္မွ ျပား သံုးဆယ္။
ကိုယ္ေထာင္ကထြက္ၿပီး၊ ၆ႏွစ္အၾကာ၊ မိုးေ၀ လ ၂၀၀ ျပည့္ကာလ (၁၉၈၄) မွာေတာင္၊ ဆရာႀကီးေကြး ေဆာင္းပါးအလိုအရ တက်ပ္၊ ငါးမတ္ပဲ ႐ွိေသးတယ္။ ခု က်ပ္ ၃၀၀ တဲ့။ အဆေပါင္း ၃၀၀ ေလာက္ျမင့္သြားၿပီ။
ေကြးႀကီးကို အမွတ္ရၿပီး... ဒီေဆာင္းပါးကို မာယာက ျပန္လည္ ဆန္းသစ္ပါတယ္။
အယ္ဒီတာ-မာယာမဂၢဇင္း။]


'လက္ဖက္ရည္ အဖန္ေသာက္ရင္လ၊
က်က္သေရ အျမန္ေရာက္ပါလိမ့္၊
ၾကံသေလာက္ ၿပီးတဲ့ေရ'
ၾကံသေလာက္ ၿပီး မၿပီးကား အမွန္မသိ။ က်က္သေရ အျမန္ေရာက္ မေရာက္လည္း မေသခ်ာ။ လက္ဖက္ရည္အဖန္ေခၚ ေရေႏြးၾကမ္းကို မ်ားမ်ား ေသာက္လ်င္ ေရအိမ္သို႔ အေခါက္ေခါက္ ေျပးရမည္ကိုကား ေသခ်ာစြာ သိသည္။
လက္ဖက္ရည္ကို ေပါ့ေပါ့မထင္ႏွင့္။ ဟိုးေ႐ွးယခင္ခါက လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္ ျပႆနာႏွင့္ ပတ္သက္၍ ကဗ်ာတိုက္ပြဲေတြ၊ ဘာေတြပင္ ျဖစ္ခဲ့ဖူးသည္။ ေသာက္သင့္သည့္ဘက္မွ....
"လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရမွ ေနာက္သမွ် ေအးမယ္။ ေျခာက္န၀ ေဘးမတြယ္ေအာင္ ေဆးသဖြယ္ မွတ္သံုး"
ဟု လက္ဖက္ရည္ကို ဂုဏ္တင္လိုက္ေသာအခါ မေသာက္သင့္ဘက္မွ...
"လက္ဖက္ရည္ ေသာက္လွလို႔၊ ေယာကၡမဆဲဆို၊ ေျခာက္န၀ ကဲပိုတယ္။ သဲဖိုလို႔ပိန္ခ်ံဳး"
ပက္ပက္စက္စက္ နစ္နစ္နာနာ လက္ဖက္ရည္ကို သိကၡာခ် ပစ္လိုက္သည္။ ဤတြင္ ႏွစ္ဖက္ ဖ်န္ေျဖေရးသမားက နင္ေတာ္နင္တန္ ပန္းကန္ကြဲဟု ရန္ပြဲၾကားသို႔ ၀င္လာသည္။
"လက္ဖက္ရည္ဒြိဟမွာ၊ အနိဌ-ဣဌာ၊ မမိၾက ဒိထာကို၊ သိသာ႐ံုေဖာ္ခြင့္၊ ေဘးႏွစ္၀ေလွ်ာက္ ႁမြက္စာကို၊ ေကာက္ခ်က္႐ွာ ညႊန္းျပေပသင့္"
မည္သို႔ပင္ျဖစ္ေစ၊ လက္ဖက္ရည္ ကဗ်ာတိုက္ပြဲမွာ အ႐ံႈးအႏိုင္မ႐ွိ သေရပြဲျဖင့္ ၿပီးသြားသည္။ ဟိုဘက္ ဒီဘက္ ခၽြတ္လား တက္ၾကေသးေသာ္လည္း ဖ်န္ေျဖသူမ်ားက ထပ္ဖ်န္ေျဖ၍ သေရမွ ထပ္ဆင့္သေရ ျဖစ္သြားေလသည္။
အထက္ပေ၀ ေ႐ွးအခါက၊ လက္ဖက္ရည္ေရးရာတြင္ အၿပီးသတ္ အဆံုးအျဖတ္ မေပးႏိုင္ခဲ့ေပ။ ေသာက္သင့္သလား၊ မေသာက္သင့္ဘူးလား၊ ျပတ္ျပတ္သားသား မျဖစ္ခဲ့။ ယေန႔အခ်ိန္တြင္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မ်ား တိုးပြါးလာျခင္း၊ ဆိုင္တိုင္းတြင္ ၾကက္ပ်ံမက်၊ ငွက္ပ်ံမက် စည္ကားေနျခင္းတို႔ကို ေထာက္ခ်င့္လ်င္၊ ေသာက္သင့္သည္အဆိုကို လူေတြ လက္ခံပံုရသည္ဟု ယူဆရေပေတာ့မည္။
"၀မ္းတီး တူးေကာ္ ၀မ္းတီး ခ်ိဳေပါ့က်မယ္"
"တူးတီး ခ်ိဳဆိမ့္"
မည္သည့္ဆိုင္ ၀င္သြားသြား ထိုအသံမ်ား ၾကားရျမဲ။ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္စကား၊ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ဘာသာေဗဒကို ဂု႐ုေကြး ေလ့လာမိတာ ၾကာၿပီ။ စားပြဲထိုး လူငယ္မ်ားမွာ ေျပးဟယ္၊ လႊားဟယ္၊ ခုံသုတ္ဟယ္၊ ေရေႏြးခ်ဟယ္ႏွင့္ ဒလက္လည္ေအာင္ လႈပ္႐ွားေနရ သည္။ အလုပ္မ်ားေနရသည္။ သူတို႔ စကား႐ွည္႐ွည္ မေျပာႏိုင္။ ေျပာခ်ိန္မရ။ ေျပာခြင့္မသာ။ အေျခအေနအရ ေဖ်ာ္သမားနားလည္ေအာင္ စကားတို သံုးရသည္။ ဤမွ စတင္၍ ၀မ္းတီး တူးေကာ္တို႔၊ တူးတီး သရီးေကာ္တို႔ အတိုေကာက္အသံုးအႏႈန္းေတြ ေပၚေပါက္လာရသည္။ လက္ဖက္ရည္ကို အတိုေကာက္ တီး၊ ေကာ္ဖီကို အတိုေကာက္ ေကာ္၊ နံျပားကို အတိုေကာက္ နံ။ သူတို႔ အတိုေကာက္ လုပ္လို႔ မရေသးတာ တခုပဲ ႐ွိသည္။ အီၾကာေကြး။ အီၾကာေကြးကိုကား သူတို႔ အတိုေကာက္ ေခၚ၍ မရ႐ွိေသး။ အခ်ိဳ႔ဆိုင္မ်ားက (ၾကာေကြး) ဟု စမ္းသပ္ၾကည့္ဘူးေသး ေသာ္လည္း ဘာေတြၾကာ၍ ဘာေတြေကြးမွန္း မ႐ွင္းလင္းသျဖင့္ (အီၾကာေကြး) ပဲ ျပန္ေခၚ ေနရသည္။
"၀မ္းတီး နံ ေထာ ၀မ္း"
၀မ္းတီးကို သိၿပီးျဖစ္၍ ထားေတာ့။ နံ ေထာ ၀မ္းက ဘာပါလိမ့္။ သူတို႔အလိုအရ ဒီလိုဆိုပဲ။ နံ က နံျပား။ ေထာ က ေထာပတ္သုတ္။ ၀မ္းက တခ်ပ္။ နံေထာ၀မ္း မွာ နံျပားေထာပတ္သုတ္ တခ်ပ္ျဖစ္သည္။ နံျပား ယိုသုတ္တခ်ပ္ ဆိုလွ်င္ သူတို႔အေခၚအရ (နံ ယို ၀မ္း) သို႔မဟုတ္ (၀မ္း နံ ယို)။ ဂု႐ုေကြး နံျပားယိုသုတ္ မစားတာ ၾကာၿပီ။ (၀မ္း နံ ယို) ကို အျခားအဓိပၸါယ္တမ်ိဳး ေတြးမိသျဖင့္ အန္ခ်င္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
ဂု႐ုေကြး လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ရင္းႏွီးခဲ့တာ ၾကာပါၿပီ။ ဓႏုျဖဴတြင္ ေနစဥ္ ဟိုေ႐ွးယခင္ ကေလးဘ၀ ကတည္းက ျဖစ္သည္။
ထိုစဥ္ ကတည္းက ေသာက္ခဲ့သည္မွာ ယခု အသက္ႏွစ္ေထာင္ ဂု႐ုေကြးျဖစ္လာသည္ အထိ ေသာက္တုန္း ေသာက္ဆဲ ေသာက္ျမဲပင္။
"ဂု႐ုေကြး လာဗ်ိဳ႔ ထိုင္"
လက္ဖက္ရည္ ဆိုင္ထဲမွ အေပါင္းအသင္းမ်ားက လွမ္းေခၚၾကသည္။ ဂု႐ုေကြး ခံုလြတ္ တလံုးတြင္ ၀င္ထိုင္လိုက္သည္။
"လက္ဖက္ရည္လား ေကာ္ဖီလား"
"လက္ဖက္ရည္ ေပါ့ ခ်ိဳ ဆိမ့္"
"ကိုယ္ဟာကိုယ္မွာ ကိုယ္ေသာက္တာ ကိုယ္႐ွင္း"
"ေဟ... ဘယ္လိုလဲကြ။ မင္းတို႔ တိုက္မယ္မွတ္လို႔ ငါ၀င္လာတာ"
"မတိုက္ႏိုင္ေတာ့ဘူး ဂု႐ုေကြး။ ကိုယ္ေသာက္တာကိုယ္႐ွင္း၊ ေဖာရိန္းစစ္စတန္ပဲ။ သည္၀ိုင္းတ၀ိုင္းလံုး တကာမ႐ွိဘူး။ ကိုယ့္တာ၀န္ကိုယ္ယူပဲ"
"ေအး... ဒီလိုပဲ ျဖစ္ရေတာ့မွာေပါ့ကြာ၊ ၀မ္းတီး ခ်ိဳ ဆိမ့္ေဟ့။ မံု႔မခ်နဲ႔ ေရေႏြးခ်"
လက္ဖက္ရည္ မိတ္ေဆြ အေတာ္မ်ားမ်ား ေဖာရိန္းစစ္စတန္ေခၚ ကိုယ္ေသာက္တာ ကိုယ္႐ွင္းစနစ္ က်င့္သံုးေနၾကသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ မွန္သည္။ တ၀ိုင္းလံုး တကာခံရမည္ဆို ေတာ့ နည္းတဲ့ ပိုက္ဆံမွ မဟုတ္တာ။
မေသာက္ရ မေနႏိုင္လို႔သာ ၀င္ေသာက္ရတာ အိတ္ကပ္ထဲမွာ၊ ကိုယ့္တေယာက္စာပဲ ပါတယ္။ မိတ္ေဆြနဲ႔ ဆံုေနရင္ မေခၚအခက္ ေခၚအခက္။ ဒီေတာ့ မျမင္ဟန္ ေဆာင္ေနလိုက္တာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ၊ ဒါေတာင္ အလိုက္ကန္းဆိုး မသိသူေတြက လာလာႏႈတ္ဆက္ၾကေသး။ လက္ဖက္ရည္ တိုက္ခိုင္းၾကေသးတယ္။
လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳး မိတ္ေဆြတေယာက္က ခ်ဴသံပါေအာင္ ညည္းျပသြားသည္။ သူ႔ဘက္ကၾကည့္ေသာ္ သူေျပာတာ ဟုတ္ပါသည္။ သူ႔မွာ ဘာအလုပ္မွ ဟုတ္တိပတ္တိမ႐ွိ၍ ၀င္ေငြမမွန္။ သူတပါးအား လက္ဖက္ရည္တိုက္ေကၽြးျခင္း ဒဏ္ကို သူဘယ္လို ခံႏိုင္မည္နည္း။
ဂု႐ုေကြး အၾကံတခုရသျဖင့္ ျခံထဲမွ သေဘၤာမယ္ဇလီ႐ြက္၊ ဒန္႔သလြန္႐ြက္မ်ား ခူးသည္။ ကတ္ေၾကးျဖင့္ အမွ်င္မွ်င္ျဖစ္ေအာင္ ကိုက္ျဖတ္ကာ ေနေျခာက္လွန္းသည္။ ဗန္းႀကီးက တဗန္း အျပည့္ပင္။ ထိုဗန္းႀကီးကို က်ီးမထိုးရန္၊ ေခြးမနင္းရန္ တုတ္တေခ်ာင္းကိုင္၍ အနားမွ ထိုင္ေစာင့္သည္။
"ေဟ့ လူႀကီး ဘာ႐ြက္ေတြ လွန္းေနတာလဲ။ ေဆးေဖာ္မလို႔လား"
ဟာၾကဴလီငေပ်ာ့ ေရာက္လာၿပီး ဂု႐ုေကြးကို ေနာက္သည္။ ဒီေကာင့္အလုပ္က ဒါပဲ။ ဂု႐ုေကြးလုပ္သမွ် ေကာင္းေကာင္းဆိုးဆိုး လိုက္ေနာက္ဖို႔ပဲ။
"ဘာ႐ြက္ျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ကြာ။ မၿပီးခင္ ငေပ်ာ့မျမင္ေစနဲ႔တဲ့။ ၿပီးေတာ့ သိမွာေပါ့။ မင္းအား တယ္ မဟုတ္လား။ ေစ်းထဲသြားၿပီး မုန္႔လုပ္ထန္းလ်က္ ႏွစ္ဆယ္သားေလာက္ ၀ယ္ေပးစမ္း ကြာ"
ေန ေလးငါးရက္ ေကာင္းေကာင္းမိလိုက္သျဖင့္ အ႐ြက္မ်ား ေခ်ာက္လုနီးနီး ျဖစ္ေန သည္။ လံုးလံုး မေခ်ာက္လည္း အေၾကာင္းမဟုတ္။ ဒယ္အိုးထဲထည့္၊ မီးဖိုေပၚတင္၍ အိုးကင္းပူတိုက္လိုက္ေသာ္ လံုးလံုးေခ်ာက္သြားမည္။ ထန္းလ်က္၀ယ္ေပးေသာ ငေပ်ာ့ကို ည ဆက္ဆက္ ႂကြခဲ့ရန္ႏွင့္ ဆိုက္ကားမာစတာ စာကေလးပါ ေခၚခဲ့ရန္ မွာလိုက္ရသည္။
"ေသာက္ၾကစမ္း ငါ့လူတို႔၊ အားရပါးရ ႀကိဳက္သေလာက္ ေသာက္စမ္း၊ ကုန္ယင္ ထပ္ရမယ္"
ဂု႐ုေကြး တိုက္ေကၽြးေသာ ၀ါဖန္႔ဖန္႔ အရည္မ်ားကို စာကေလးႏွင့္ ငေပ်ာ့တို႔ မရဲတရဲ ေသာက္ၾကသည္။ ဂု႐ုေကြးကား ရဲရဲရင့္ရင့္ပင္ တခြက္ၿပီးတခြက္ ခြက္ဆင့္ႏွက္ေနသည္။
"ဘယ့္ႏွယ္လဲေဟ့ အရသာ"
"တမ်ိဳးႀကီးပဲဗ်ာ။ မီးခိုးေစာ္နံတယ္။ ခ်ိဳ ခါး စပ္ႀကီး၊ ခင္ဗ်ားဟာ ဘာရည္ေတြလဲ"
"မေသမခ်င္း မွတ္ထား အဲဒါ ခ်က္ လက္ဖက္ရည္လို႔ ေခၚတယ္။ ၀ိဇၨာနည္းက် ဂု႐ုေကြးကိုယ္တိုင္ ေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ ခ်က္လက္ဖက္ရည္။ ခ်က္အရက္တို႔၊ ခ်က္ႏို႔ဆီတို႔ကို မခံခ်င္လို႔ ခ်က္ လက္ဖက္ရည္ကို တီထြင္လိုက္တာ။ လက္ဖက္ေျခာက္အျဖစ္ သေဘၤမယ္ဇလီ ႐ြက္နဲ႔ ဒန္႔ဒလြန္႐ြက္ကို အေျခာက္လွန္းၿပီး ခတ္ထားတယ္။ မဲဇလီ႐ြက္က ေလႏိုင္တယ္။ ၀မ္းမွန္တယ္။ ဒန္႔ဒလြန္႐ြက္က ေသြးတိုးက်တယ္။ ထန္းလ်က္က ရင္ေခ်ာင္တယ္"
"ခင္ဗ်ား ငေပါပဲ ဂု႐ုေကြး၊ အလုပ္အႀကီးအကိုင္ႀကီး လုပ္ၿပီး အပင္ပန္းခံေနတယ္ ဆိုင္သြားေသာက္လိုက္ ၿပီးတဲ့ဥစၥာ"
"မင္း ဘာသိလို႔လဲ ငေပ်ာ့။ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ေတြက လက္ဖက္ရည္တခြက္ကို ငါးမတ္၊ တက်ပ္ခြဲ ေရာင္းေနၾကတယ္။ သူတို႔ေပးမဲ့အစား ကိုယ္ဟာကိုယ္ ခ်က္လက္ဖက္ရည္ ေဖ်ာ္ၿပီး ေသာက္ေနတာ။ ငါ့ ခ်က္လက္ဖက္ရည္ကို လူႀကိဳက္မ်ားလာယင္ တခြက္ျပားသံုး ဆယ္နဲ႔ တေန႔ခြက္သံုးသိန္းေရာင္းၿပီး တိုက္ေဆာက္မယ္ေဟ့ သြတ္..သြတ္..သြတ္...သြတ္"

အီၾကာေကြး။
လ ၂၀၀ ျပည့္ မိုးေ၀မဂၢဇင္း၊ ၁၉၈၄ စက္တင္ဘာ။

No comments: